mandag 31. desember 2012



Kjære nye skolefadder. 2013.
For 10 år siden bodde jeg og familien i Aguacatán et år. Vi ble dratt inn i samfunnet og i arbeidet på COCMA-skolen fordi barna våre gikk der.
Skolen var inne i en krise fordi overføringer fra Kirkens Nødhjelp uteble, og de holdt på å legge ned. Jeg sendte epost til alle jeg kjente, og 42 venner ville støtte en elev med skolegang, og på den måten overlevde skolen og fortsatte med ny giv i 2003.
COCMA er en privat skole som startet for 20 år siden.
På 10 år har vi oppnådd mye. Det var opprinnelig en 1-6 skole, med ca. 150 elever.
Nå har vi bygget på en hel 2 etasje, og det er 1-10 skole. Det er i underkant av 400 elever.
De aller fleste går ferdig ungdomsskolen, og fortsetter på videregående. Strykprosenten er veldig lav, ca. 2%.
Skolen har fått støtte fra Bygg og maskin AS i Sandefjord til en dataavdeling med nye maskiner, det beste datatilbudet i Aguacatán, og i år har vi fått støtte til å legge helt nytt tak på hele skolen.
Overskudd fra skolestipendene har hvert år gått til oppgradering av toaletter, oppussing, nye instrumenter til skolebandet etc. Overskuddet kommer fra de som betaler litt mer, og fra forskjell i vekslingskurs.
Det er nå 260 elever som får støtte til skolegang gjennom norske skolefaddere. Det er alltid noen faddere som faller fra av en eller annen grunn, så i år er det 20 nye faddere. Og det er 28 nye elever som får stipend. Vi legger vekt på at alle familier som har elever på skolen, ihverfall får støtte til et av barna.
Det koster 950,- å støtte en elev med skolegang et helt år.
Konto 1082 47 19131.
Jeg håper dere vil bli skolefaddere i en stund fremover. Det sikrer skolegangen til eleven der støtter, og det gir en stabil drift av skolen.
Aguacatán er en kommune i Hehuetenango fylke, , det største fylket i Guatemala i Mellom-Amerika. Kommunene har 57.000 innbyggere, Og Aguacatán by er kommunesenteret og har ca. 6000 innbyggere. Kommunene har 22 grender, med spredt bosetting. Noen av grendene er utrolig fattige med skrinn jord og uten vann. Støtte til skolegang er den eneste muligheten ut av fattigdom.
www. comma-copma.blogspot.com

Hilsen Hanne Lunder